Recensie: Het zusje van – Carlie van Tongeren

Screenshot_20200928-212018__01
Auteur: Carlie van Tongeren
Uitgever: Blossom Books
Prijs: €10,-
Waardering: ⭐⭐⭐⭐⭐

Ik las onlangs Het zusje van. De samenvatting van dit boek trok meteen mijn aandacht. Benieuwd wat ik ervan vond? Ik vertel het vandaag!

Waar gaat Het zusje van over?
‘Het zusje van’ gaat over Liv: een gewoon meisje op een gewone school, waar ze gewoon gelukkig is. Tot haar broer Alex in het ziekenhuis belandt door een auto-ongeluk. Niet alleen is Alex zwaargewond, het meisje dat hij aanreed heeft het niet overleefd. Zoë heette ze, en ze zat bij Liv op school.

Vanaf dat moment is Liv niet langer Liv, maar ‘het zusje van’. Van die dronken automobilist die de lieve, vrolijke Zoë heeft doodgereden. Ze wordt genegeerd, nagewezen en lastiggevallen. Alsof zij die avond achter het stuur zat. En dan heeft ze ook Alex nog: hij blijft haar broer, maar moet ze voor hem opkomen terwijl ze wat er met Zoë gebeurd is net zo erg vindt? En wie komt er eigenlijk voor haar op?

Screenshot_20200928-212013__01
Het zusje van is een Blossom Books Shortie, een nieuw concept van Blossom Books. De Blossom Books Shorties zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die graag toffe verhalen willen lezen, maar (nog) geen behoefte hebben aan honderden bladzijdes. Het zusje van is het allereerste deel van deze serie, en goed nieuws er komen er nog veel meer aan!

In het zusje van volgen we Liv, een alledaags meisje dat heel gelukkig is. Haar leven verandert drastisch als haar broer Alex betrokken is bij een verkeersongeval, een dodelijk ongeval. Alex heeft een meisje doodgereden. Haar naam is Zoë, en ze zat bij Liv op school.

De combinatie van korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl van Carlie van Tongeren zorgen ervoor dat Het zusje van gemakkelijk en snel wegleest. Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit het perspectief van Liv. Ook haar broer Alex komt incidenteel aan het woord. Dit zorgt ervoor dat het verhaal sterk en realistisch overkomt. Liv heeft er grote moeite mee om alle emoties een plekje te geven. De buitenwereld geeft namelijk niet alleen haar broer Alex de schuld van het ongeluk, ook Liv wordt erop aangekeken omdat zij ‘het zusje van’ is. Carlie van Tongeren weet de gevoelens van Liv perfect onder woorden te brengen. Zo voel je als lezer eerst de opluchting en blijdschap dat haar broer Alex het ongeluk heeft overleefd, naarmate het verhaal vordert voel je de pijn, boosheid en het verdriet toenemen. De worsteling van deze verschillende emoties heeft Carlie van Tongeren levensecht op papier weten te zetten.

“Ik blijf hier net zo lang staan tot ik weet wie ik me méér voel: een schoolgenoot van Zoë of de zus van Alex.”

Aanvankelijk was ik bang dat Het zusje van te weinig bladzijdes zou hebben, aangezien het boek een moeilijk en gecompliceerd onderwerp bevat. Carlie van Tongeren heeft mij echter het tegendeel bewezen. Ze heeft een sterk en pakkend verhaal geschreven. Het zusje van telt misschien ‘maar’ 192 bladzijdes toch lukt het Carlie van Tongeren om de lezer aan het denken te zetten en belangrijke onderwerpen naar voren te brengen.

De eerste Blossom Books Shortie is er gelijk een die indruk maakt. Het zusje van is een aangrijpend verhaal dat je aan het denken zet. Absoluut een must-read voor jong én oud.

Bestel Het zusje van via Bol.com

Bedankt Blossom Books & Carlie van Tongeren voor het recensie exemplaar

2 gedachtes over “Recensie: Het zusje van – Carlie van Tongeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s