Dystopie – Top 5

Ik ben gek op dystopische verhalen! Dit zijn boeken met een denkbeeldige samenleving met vaak vervelende kenmerken, waar je niet graag zelf zou willen lezen. De auteur schetst op deze manier een beeld van de toekomst hoe deze er volgens hem/haar uit kan zien, onder bepaalde omstandigheden of politieke regimes. Het was best lastig om een top 5 samen te stellen, maar het is gelukt! Lezen jullie mee?


Natuurlijk moest De Hongerspelen in deze top 5 komen. Dit is absoluut mijn favoriete dystopische verhaal ever! Door deze serie leerde ik het YA genre kennen en ik vermoed dat door deze serie ook mijn liefde voor dystopische verhalen is ontstaan. De Hongerspelen is een trilogie en inmiddels heb ik deze boeken vaak herlezen. Onlangs heb ik zelfs een hardcover set van iemand overgekocht, terwijl ik al een paperback set in mijn boekenkast heb, maar ik moest ze gewoon hebben! (Herkenbaar? 😉)

Waar gaat de Hongerspelen over?
Katniss Everdeen woont in het twaalfde en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool.

Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgekozen…

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?


De laatste zes zou je waarschijnlijk alleen al vanwege de cover kopen en dat neem ik je niet kwalijk. Wat een prachtige cover én wat een tof verhaal. Dit boek las ik zonder enige verwachting en wist mij ontzettend te verrassen. Ik kan dan ook niet wachten op het vervolg!

Mijn recensie van De laatste zes kun je hier lezen.

Waar gaat de De laatste zes over?
Terwijl de aarde wordt geteisterd door aardbevingen, orkanen en overstromingen
worden vierentwintig van de slimste tieners ter wereld geselecteerd om één van de zes plekken te bemachtigen op het ruimteschip naar Europa – de maan van Jupiter. Daar zullen ze een nieuwe kolonie stichten. Voor de Italiaanse wedstrijdzwemmer Leo is deze missie precies wat hij nodig heeft na het verlies van zijn familie. Maar Naomi, een Iraans Amerikaans wetenschapsgenie, heeft weinig vertrouwen in de missie. Leo en Naomi staan aan het begin van een genadeloze strijd die hen tot het uiterste zal drijven. Maar pas wanneer er steeds minder finalisten overblijven en hun lot dichterbij komt, beseffen
de twee wat er precies op het spel staat…


Een van mijn favoriete reads van vorig jaar was Showstopper. Een ijzersterk verhaal met een boodschap. Ik heb dit boek in een paar dagen uitgelezen, want ik kon gewoon niet stoppen met lezen.

Mijn recensie van Showstopper kun je hier lezen.

Waar gaat Showstopper over?
Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter.

Wanneer Ben, zoon van een machtig minister, voor het eerst de show bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko. Maar terwijl zij adembenemende kunsten op het hoge koord vertoont, wachten onder haar hongerige leeuwen.

Kan Ben haar helpen ontsnappen uit deze gevangenis? En heeft hij de moed het systeem aan te klagen dat zijn moeder als minister in stand houdt?


Toen ik de samenvatting van Gewist las, wist ik meteen dat ik deze wilde lezen. Het eerste deel maakte mij nieuwsgierig en het tweede deel was ontzettend spannend! Onlangs ontving ik het laatste deel van deze trilogie, versplinterd. Ik kan niet wachten om in dit boek te beginnen.

Mijn recensie van Gewist kun je hier lezen.

Waar gaat Gewist over?
Kyla heeft geen verleden meer. Haar persoonlijkheid is uitgevlakt, haar herinneringen zijn voor altijd verloren. Ze is Gewist. Volgens de regering was ze een terrorist en verdient ze een tweede kans – zolang ze zich aan de regels houdt. Maar door Kyla’s hoofd galmen echo’s van vroeger. Ze wordt voorgelogen, niets is wat het lijkt. Wie kan ze vertrouwen in haar zoektocht naar de waarheid?


Een dystopische serie die echt zwaar ondergewaardeerd wordt (vind ik) is De test. Ik vind dit een ge-wel-dige serie. Ik ben een fan van herlezen, maar door tijdgebrek gaat dit de laatste tijd een beetje lastig. Maar deze trilogie staat hoog op mijn lijstje om te herlezen. Als je van dystopische verhalen houdt moet je deze serie absoluut een kans geven!

Waar gaat De test over?
De jonge, ambitieuze Cia Vale is tot haar vreugde een van de uitverkorenen om deel te nemen aan de Test: een jaarlijks terugkerend evenement waarvoor alleen de allerbeste studenten uit de koloniën van het Verenigd Gemenebest geselecteerd worden. Zij die slagen voor de Test hebben de wereld aan hun voeten liggen en zullen klaargestoomd worden tot toekomstige leiders van hun land.

Vol goede moed, maar met waarschuwingen van haar vader in haar achterhoofd, vertrekt Cia naar de hoofdstad, waar de Test zal plaatsvinden. Als blijkt dat de inhoud van de diverse beproevingen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterste van de kandidaten vraagt, ontstaat er een onderlinge strijd tussen de deelnemers. Cia komt al snel tot de ontdekking dat ze op zichzelf aangewezen is, maar door haar intuïtie te volgen en intelligentie en durf te tonen komt ze steeds een testronde verder, terwijl haar medekandidaten stuk voor stuk het toneel moeten verlaten, levend of dood…

Heeft Cia het in zich om ook de allerlaatste horde te nemen? Kan ze overleven in het speelveld van de vierde ronde: het verwoeste en vervuilde land dat ooit Amerika was en lukt het haar om op tijd de hoofdstad te bereiken? En kan ze de mensen die het dichtst bij haar staan wel écht vertrouwen, of is niets wat het lijkt?

  • Lees jij graag dystopische verhalen? Zo ja welk boek is jouw favoriet? 😊
    Ben je opzoek naar nog meer boekentips? Deze vind je hier.
     

6 gedachtes over “Dystopie – Top 5

  1. Jaa ik hou van de test trilogie! 😍 Sowieso moet je Zielen van Stephenie Meyer nog echt lezen, anders had die wel in dit rijtje gestaan 😜 en de matched serie van Ally Condie vond ik erg leuk. De laatste zes en Gewist ben ik ook nog erg nieuwsgierig naar ☺️

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s