The Darkest Minds – Boek vs. film

Afgelopen zondag ging ik naar de film The Darkest Minds. De boekverfilming van de Overlevenden. Dit is het eerste deel van de trilogie geschreven door Alexandra Bracken. Als ik eerlijk ben vind ik boekverfilmingen altijd spannend, want is de film wel net zo goed als het boek? De twee spannendste dingen aan een boekverfilming vind ik altijd of de acteurs bij het verhaal passen en of het verhaal intact is gebleven.

In deze blogpost wil ik jullie laten weten wat ik van de film vind. Ik zal proberen deze recensie spoiler vrij te houden.

Waar gaat de film over:
Wanneer tieners op een mysterieuze wijze nieuwe, sterke krachten ontwikkelen, worden ze door de regering tot een bedreiging verklaard en opgesloten.

De zestienjarige Ruby, één van de meest krachtige tieners ooit, ontsnapt uit haar kamp en sluit zich aan bij een groep weggelopen jongeren die op zoek zijn naar een veilig toevluchtsoord.

Al snel beseft deze nieuwgevormde familie dat in een wereld met volwassenen aan de macht die hen hebben verraden, rennen niet meer genoeg is. Ze zullen weerstand moeten bieden door hun collectieve macht te gebruiken om op deze manier de controle over hun toekomst terug te nemen.

Acteurs:
Ik vind het altijd spannend of de acteurs die voor de film gecast zijn passen bij het verhaal. Vooral, omdat je bij een boek zelf vaak een beeld van het personage voor je ziet.  De acteurs pasten mijn inziens bij de film. Van de hoofdpersonages kende ik alleen actrice Amandla Stenberg.  Ze speelde namelijk in the Hunger Games de rol van Rue. De andere acteurs die de rol speelden van: Chubs, Liam en Zu kende ik nog niet. Eigenlijk vind ik dat prettig, je kunt ze nog los zien van andere filmrollen die ze hebben gespeeld. Zu was gelijk een van mijn favoriete karakters, zowel in het boek als in de film.

Verhaal:
Het verhaal vanuit het boek is grotendeels aangehouden, maar er zitten toch enkele wijzigingen in. Sommigen vind ik persoonlijk wel jammer. De film gaat ook aardig snel overal doorheen. Het boek telt natuurlijk ruim 400 bladzijdes en ik snap dat je niet alles uit het boek kan verfilmen, maar voor mijn gevoel gingen ze soms echt te snel. Enkele voorbeelden:
– In het boek is Ruby best onzeker over haar krachten en vind ze zichzelf een monster. In de film accepteert ze haar krachten vrij snel. Ze gebruikt haar krachten, terwijl ze in het boek haar krachten niet onder controle heeft en ook niet weet hoe ze deze moet gebruiken.
– Als Ruby Liam, Chubs en Zu leert kennen moet ze echt haar eigen plek in de groep veroveren. Vooral Chubs heeft hier veel moeite mee, maar in de film wordt ze vrij snel geaccepteerd door iedereen.

En bij deze toch twee spoilers:
Wat mij persoonlijk het meest irriteerde was dat Ruby en Liam meteen hotel de botel verliefd waren op elkaar. Ze kende elkaar nog niet eens zo goed.  Hier had voor mij absoluut meer diepgang in mogen zitten.

Nog een verandering is dat Chubs in de film een andere kleur heeft gekregen qua krachten.  Veel mensen vinden dit jammer, maar eigenlijk vind ik dat wel leuk bedacht. Nu hebben de hoofdpersonages allemaal andere bovennatuurlijke krachten en daardoor krijgt de film meer diversiteit.

Eind oordeel:
De film krijgt van mij drie sterren. Je word toch nieuwsgierig gemaakt, omdat bepaalde delen uit het boek anders zijn verfilmd. Ik ben benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken in de volgende verfilming. Dat is eigenlijk de voornaams reden dat ik naar het vervolg zou gaan en net als het boek heeft de film een goede cliffhanger.

Boek of film?
Als je mij zou vragen wat ik zou aanraden het boek of de film. Dan ga ik voor het boek. Waarom? Het verhaallijn van het boek vond ik vele malen beter dan de film. Het verhaal wordt rustiger verteld, niet zo gehaast. In het boek worden veel dingen duidelijker uitgelegd en dat vind ik een grote meerwaarde. Toen ik de film had gezien zat ik namelijk nog met vraagtekens hier had ik bij het boek geen last van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s